Warzywa, owoce i zboża są zwykle ubogie

tłuszczu a nie mają cholesterolu. Większość z nich to bogate źródła

błonnika, węglowodanów złożonych oraz witamin.

Poniżej znajduje się kilka wskazówek dotyczących dokonywania zdrowych wyborów żywieniowych:

– Kokos jest wielki w tłuszcze nasycone, a oliwki

są bogate w jednonienasycone tłuszcze i kalorie. ty

Powinien używać tych przedmiotów oszczędnie, żeby ich uniknąć

za dużo kalorii z tłuszczu.

– Gdy gotowane są ziarna warzyw, tłuszcze nasycone

lub cholesterol jest nierzadko dodawany. Na przykład jajko

żółtka wolno dodawać do chleba albo nawet makaronu.

– Warzywa przetworzone, konserwowane lub konserwowane mogą

mają też dodatek sodu. Lepiej wybrać warzywa świeże lub mrożone.

– Orzechy i nasiona mają przeważnie wysoką zawartość kalorii i

tłuszcz, chociaż większość tłuszczu jest wielonienasycona

lub jednonienasycone. Istnieje kilka odmian,

na przykład orzechy makadamie, które jednocześnie są bogate

tłuszcz nasycony.

Pokarmy bogate w rozpuszczalny błonnik są świetne

też wybór. Przykłady obejmują otręby owsiane,

płatki owsiane, fasola, groszek, otręby ryżowe, jęczmień i

nawet miazga jabłkowa.

Zawsze, kiedy szukasz zdrowych wyborów żywieniowych,

zawsze dbaj o przeczytaniu etykiety żywieniowej

lub informacje o jedzeniu. Możesz wtedy

określić, co zawiera żywność i jak jest zdrowa

to właściwie jest dla twojego ciała.

Mądrze dokonuj zdrowych wyborów żywieniowych.

fakty-konopne.pl

https://fakty-konopne.pl/

Comments to: Dokonywanie dobrych wyborów żywieniowych

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *