Witaminie A nadano pierwszą literę alfabetu nazwy, dlatego była toż pierwsza odkryta witamina. Stwierdzono, że witamina A jest mnóstwo zastosowań w organizmie, w tym utrzymuje oczy w zdrowiu, wspomaga wzrost komórek, a również pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Wszelako witamina I jest nie wyłącznie wchłaniana bezpośrednio, ale jest też wytwarzana przez organizm poprzez przekształcanie beta-karotenu w witaminę A.
Sama witamina A znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak jaja, mleko, wątroba i mięso. Beta karoten, który organizm może przekształcić w witaminę A, znajduje się w wielu owocach oraz warzywach, zwłaszcza w tych o barwie czerwonej, pomarańczowej i zielonej. Najważniejszą kwestią do zapamiętania jest to, iż spożywanie zbyt wielkiej liczby czystej witaminy A może być toksyczne. Istotne jest, by nie przekraczać zalecanego dziennego spożycia witaminy A. Rzeczywiste zalecane spożycie witaminy A różni się w zależności od wieku, płci i innych czynników danej osoby. Chociaż rzeczywista ilość spożytej witaminy A może być toksyczna, jeśli zostanie przekroczona zalecana dzienna porcja, istnieje znacznie wyższy limit ilości beta-karotenu, jaką można spożyć. Dlatego konieczne jest, żeby skupić się na zdobyciu jak największej liczby beta-karotenu, który organizm może zmienić w witaminę A, zamiast spożywać wielkie liczby czystych pokarmów bogatych w witaminę A.
Sporo osób pamięta, jak powiedziano im, iż jedzenie dużej ilości marchwi pomaga widzieć w ciemności oraz jest to spowodowane witaminą A, która jest produkowana z wysokiego poziomu beta karotenu, który znajduje się w warzywach. Inne pokarmy, które mają wysoki poziom beta karotenu, jaki można przekształcić w witaminę A, to pomidory i ciemnozielone warzywa liściaste, takie jak szpinak. Beta karoten jest stosowany nie tylko do tworzenia witaminy A, ale tenże w sobie jest dobrym przeciwutleniaczem. Żaden z wchłoniętego beta-karotenu nie jest marnowany, ponieważ nadmiar po przemianie w witaminę A jest używany do zwalczania szkodliwych wolnych rodników w organizmie. Witamina A pomaga też zwalczać infekcje i choroby, pomagając tkankom wyściełającym różne części ciała, w tym oczy, usta, nos, gardło i płuca, rosnąć, a również naprawiać je, jeśli są uszkodzone, ażeby zapobiec infekcji. Dzieci też potrzebują dużo witaminy A, żeby pomóc ich kościom oraz zębom w prawidłowym rozwoju.
No Comments
Leave a comment Cancel