Istnieją dwa główne rodzaje witamin, witaminy rozpuszczalne w wodzie oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a sposób, w jaki organizm przechowuje lub nie gromadzi witamin pobranych z pożywienia, zależy z tego, jaki wtedy jest typ. Organizm nie może magazynować witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza, iż ​​dana osoba musi codziennie uzupełniać spożycie witamin rozpuszczalnych w wodzie. Osiem witamin z grupy B i witamina C to witaminy rozpuszczalne w wodzie i organizm nie może magazynować zawartości tych witamin.

Nie jeździ po prostu o to, iż organizm nie może przechowywać witamin rozpuszczalnych w wodzie, ale również witaminy rozpuszczalne w wodzie są łatwo niszczone przez niewłaściwe przechowywanie, obchodzenie się lub gotowanie żywności zawierającej te witaminy. W szczególności ważne jest, by nie przegotować warzyw przez gotowanie, albowiem witaminy rozpuszczalne w wodzie są z nich wypłukiwane, ale brak możliwości przechowywania witamin rozpuszczalnych w wodzie można przezwyciężyć przez lekkie gotowanie lub gotowanie na parze i użycie wody z tego warzywa ugotowano sosy i sosy. Albowiem organizm nie może przechowywać witaminy C lub innych witamin rozpuszczalnych w wodzie, znaczące jest, aby jeść zbilansowaną dietę z co najmniej 5 porcjami owoców oraz warzyw, aby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość witamin do zastosowania w razie potrzeby, a osoba nie cierpi. z niedoboru witamin spowodowanego niezdolnością organizmu do magazynowania zawartości witamin.

Z innej strony organizm może przechowywać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Ciało będzie przechowywać zawartość witamin w celach tłuszczowych, by można je było wykorzystać w razie potrzeby, a osoba nie musi spożywać tak wielu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach tak często, jak przedstawia toż znaczenie w przypadku witamin rozpuszczalnych w wodzie. Komórki tłuszczowe przechowują witaminy A, D, E oraz K, dlatego są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.


https://wkladki-ortopedyczne-krakow.pl/jak-leczymy/


Ważne jest też prawidłowe przechowywanie suplementów witaminowych, ażeby nie osłabić ich dobroczynnych właściwości. Najlepszym sposobem przechowywania suplementów witaminowych jest pojemnik z zakręcaną pokrywą i składanie go w suchym miejscu. Przechowując suplementy witaminowe, istotne jest też, żeby sprawdzić, albo nie były przechowywane dłużej niż data przydatności do spożycia. Nie wolno zagwarantować zawartości witamin w suplementach, jeśli przechowujesz tabletki witaminowe po upływie czasu ich przydatności do spożycia.

Comments to: Witaminy – w jaki sposób je przechowywać

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *